Diverse

Att spara smart med privatekonomisk budget och samlade lån

Få bättre koll på din ekonomi och skapa struktur bland olösta lån, obetalda räkningar och svajande utgifter och inkomster. Städa upp och njut av en väl överskådlig budget. Du ser vart pengarna tar vägen och kanske till och med kan börja spara istället för att låna.

Hur jag startar resan

Innan du börjar resan mot en budget så bör vissa punkter ses över och justeras. Börja med den största utgiften. I normala fall så är det lånen. Allt ifrån bolån till privatlån och krediter. Det kan se brokigt ut ibland och det är långt ifrån alla som har lån samlade på ett och samma ställe. För att få en tydlig överblick och dels för att spara pengar genom att få ner alla lån till samma ränta och sedan för att lättare kunna föra in denna punkt i en budget så är det klokt att samla lån till en och samma långivare. Att samla lån kan tänkas vara ett gediget projekt men tvärtom så kan det vara mycket smidigt då du oftast lämnar över dina befintliga låneuppgifter till banken som ska hjälpa dig med ett samlingslån. Du ansöker och de hjälper dig med resten.

Två olika sätt att samla lån:

  • Du kan ansöka om ett så kallat samlingslån/nystartslån. Det är ett privatlån som hjälper dig att att baka ihop befintliga lån och krediter till ett och samma. Detta ger dig en samlad och förhoppningsvis lägre ränta, och därmed en lägre månadskostnad. Förhandla för att få så låg ränta som möjligt. Ju mindre lån du har, desto bättre ränta brukar erbjudas. Det finns många låneförmedlare på internet som hjälper dig att ansöka på flera banker samtidigt med en och samma ansökan. Då har du en bättre möjlighet att jämföra och förhandla räntor och villkor.

  • Ifall du äger en bostad så kan du undersöka med banken ifall du kan samla ihop dina lån och krediter och baka in dem i bolånet. I vissa fall när det finns goda marginaler och utrymme, så kan lånen bakas in och på så sätt till en mycket förmånlig ränta eftersom bolån ofta har lägre räntor än privatlån.

Det är alltid större chans att få låna ifall du har en medlåntagare. Det kan även förbättra den totala kreditvärdigheten och öka chanserna att samla lån.

Dags att skapa en budget

Nu till nästa steg mot förbättrad ekonomi. En välstrukturerad privatekonomisk budget. Förutom att få iordning på hushållets utgifter så kan detta minska antalet onödiga utgifter.

  • Strukturera upp hushållets inkomster. Det är allt inkommande. Lön, A-kassa, försäkringskassa, studiebidrag, pensioner, bostadsbidrag etcetera.

  • Dags för boendekostnader. Det gäller alla kostnader som är kopplade till boendet.

  • Utgifter för bil – resor, bränsle, skatt, försäkring, underhåll och reparationer.

  • Övriga fasta kostnader som inte rörs av de andra punkterna.

  • Rörliga kostnader, exempelvis mat, kläder, hygien och förbrukningsvaror.

  • Övriga lån – Förhoppningsvis så har du lyckats samla lån så blir det lättare att få koll.

Det finns enkla beräkningsprogram på vissa bankers hemsida, be annars din bank om hjälp att skapa hushållets budget.

Skriv et svar