Diverse

Den populära barbiedockan

En mycket populär docka genom tiderna, det är barbie dockan. Barbie och hennes vänner är idag även ett samlarobjekt, så väl som det är en uppskattad leksak. Barbie som docka, kom att presenteras på den stora internationella leksaksmässan i New York, det 1959. Idén bakom denna docka kom av en kvinna vid namn Ruth Handler. Anledningen till att hon kom på idén att skapa denna docka, var för att hennes egen dotter lekte med klippdockor, hellre än vanliga, traditionella dockor som fanns. Hon fick då tanken att skapa en tredimensionell docka som även den skulle kunna ha olika kläder och andra tillbehör.

Ruth, tillsammans med sin man Elliot var även delägare till Mattel, en av världens största leksakstillverkare. Ruth ägnade sin tid till att få fram en stor garderob med modekläder för barbiedockan medan Elliot skötte kontakterna med japanska leksakstillverkare. Namnet Barbie kommer av dottern Barbaras smeknamn, som är just Barbie. Om du vill köpa en fin barbiedocka så kan du hitta det på https://www.billiglek.se/shop/193-barbie-dockor/. Barbie fick en stor klädgarderob skapad åt sig och kläderna följde även modet. Barbie är även den docka som har och haft allra mest accessoarer till sina kläder och tillbehör att leka med.

Barbies vänner

Barbie kom att få många vänner under åren eftersom Mattel introducerade olika slags vändockor som de kallades. År 1961 kom Ken, som är Barbies pojkvän. Han följdes sedan av kompisen Midge, 1963, lillasyster Skipper, 1964 och Kens kompis Allan 1964. Sedan kom Skippers kompisar Skooter och Ricky 1965. 1966 växte familjen med Barbies kusin från London Francie, även tillverkad som svart docka.

Twiggy dök upp 1967, då inspirerad av den kända trådsmala tonårsmannekängen från England. Sedan följdes det upp med fler kändisvänner och det i form av Truly Scrumptious, divan från fantasifilmen Chitty Chitty Bang Bang och Julia, den svarta sjuksköterskan i en av de första TV-såporna om kärlek på lasarett, båda kom 1969.

Barbies olika hårstilar och uttryck

Från början så hade Barbie en hästsvansfrisyr och lockig lugg och det hade hon under ett par år. Sedan, under 1964 kom dockorna att få en annan frisyr, som kallades för swirl ponytail. Mellan 1961–1967 kom det även en Barbie med en kort frisyr, som var poppis denna tid. Det kallades för bubble cut. Senare kom en hårstil som var mer rakare, ibland kortare, ibland längre hår i olika kamningar.

Ansiktsuttrycket på dockan var från 1959 och i tio år framåt ganska neutral och munnen var sluten. Den docka som först fick en svagt leende mun, det var Sun Set Malibu Barbie från 1970. Böjbara kän kom 1964, med Miss Barbie, en blunddocka. 1967 kom den vridbara midjan.

Barbie i Sverige

Barbie kom till Sverige 1963. Den såldes första gången på NK och det under julhandeln det året. Det var först leksaksföretaget Brio som var generalagent för Barbie under 29 år fram till årsskiftet 1992/93. Mattel inrättade sedan ett eget försäljningskontor i Stockholm under ett par år. Dock valde man att sedan hålla till i Köpenhamn och ha det som säte för Mattels Norden-representation.

Skriv et svar