Dator och annan elektronik

Spara på energiförbruket hemma

Oavsett om du önskar att leva lite mera miljövänligt, eller om du helt enkelt önskar att spara pengar i längden, så är det en bra idé att minska energiförbruket hemma. I denna artikel kommer ett par tips på energibesparingar, som inte går ut över din livskvalitet. Ej heller kräver de, att du som sådan ändrar dina vanor drastiskt.

Belysning

Gå igenom dina lampor, och byt ut alla gamla glödlampor till LED-lampor och/eller lågenergilampor. Teknikutvecklingen har gått framåt under de senare åren, även när det gäller lågenergilampor. Förr gav lågenergilampor ett kallt ljussken, som många ogillar. Men idag finns det ett stort urval av lågenergilampor, som ger ett varmare, glödlampsliknande ljussken. Detta med en hög ljuskvalitet och bra färgåtergivning. Pris och kvalitet hänger dock ofta ihop, och det är därför viktigt att välja rätt lampa för det ljussken man önskar sig. När man skall jämföra hur starkt ljussken man får, så skall man inte längre titta på watt. Man skall istället jämföra lumen, som är ett mycket mer korrekt sätt att mäta ljusstyrka. Låg watt med hög lumen är med andra ord det man skall gå efter.

Vitvaror

Det kan vara en god idé att gå igenom de vitvaror man har, och titta på hur gamla dom är. Många tillverkare såsom exempelvis Electrolux, Siemens, Miele, och Bosch konkurrerar om att ha de energisnålaste och energieffektivaste lösningarna för vitvaror. Vitvaror är klassificerade efter energieffektivitet, och om man vill spara på energiförbruket hemma bör vitvarorna som minimum klassas som energiklass A. A+++ är dock det bästa och därför det man skall gå efter om man köper nytt. Om du har ett kylskåp som är äldre än 10 år så skal man veta att dessa ofta drar dubbelt så mycket El som de nya energisnåla varianterna. Även om det såklart kostar en slant att köpa nya kyl och frys, så kan det alltså betala sig i långa loppet – ofta snabbare än man tror.

Skriv et svar