Diverse

Vad är ett kreditkort och hur funkar det?

Kreditkort är ett slags kontokort, där det finns en kredit kopplat till kortet. Dessa pengar är en form av lån kan man säga. Den kredit du har på ditt kreditkort står dig fritt att använda på det sätt du vill. Varje månad sedan kommer en faktura på det du handlat. Du kan då välja att betala hela summan, eller ta delbetalning. Det är när du väljer att delbetala som det tillkommer kostnader i form av ränta.

Ett kreditkort funkar är alltid är kopplat till en förutbestämd kreditgräns. Denna summa bestäms då du ansöker om ett kreditkort. Kortet fungerar sedan som vilket kontokort som helst, så länge du har kredit kvar att använda dig av.

Olika varianter av kreditkort

Idag finns det olika varianter av kreditkort så väl som många olika kortutgivare. Bland vanliga benämningar på kreditkort så finns bland annat shoppingkort, bensinkort, matkort och resekort. Dessa namn antyder vad kortet bäst lämpar att användas för. Det eftersom de då har förmåner kopplade till det som de heter. Bensinkort ger till exempel drivmedelsrabatt medan ett resekort är extra förmånligt för den som ofta är ute och reser. Du bör fundera på vad det är som passar dig bäst när du ska välja ett kort för dig.

Vad skiljer olika kreditkort åt?

Olika kreditkort kan skilja sig åt på vissa punkter. En av dessa är räntan. Det är så att denna räntenivå, den kan skilja en hel del mellan olika kreditkort.

En annan sak som kan skilja sig en del, det är de så kallade räntefria dagarna. Räntefria dagar innebär hur många dagar efter du har köpt något som kreditkortsfakturan behöver vara betald, för att du ska slippa att betala ränta.

Kreditkort kan även komma helt utan årsavgift, eller med. När det gäller årsavgiften så kan det variera en hel del. Den kan som sagt vara 0 kr upp till flera tusen kronor per år. Oftast är det så att ju högre årsavgift, desto exklusivare förmåner är det kopplat till kortet.

Just förmåner är en annan sak som kan skilja sig åt! Mycket handlar om vad för typ av kreditkort du väljer. Det är ofta olika bonussystem, rabatter, cashbacks, och annat som det handlar om.

Kreditkort kan även komma med andra avgifter, som även de kan skilja sig en hel del åt. Det kan vara så kallade uttagsavgifter, aviavgifter, valutapåslag och så vidare.

En ytterligare skillnad mellan olika kreditkort är just kreditgränsen. Det finns de som har en låg kreditgräns på 10 000–30 000, men det vanligaste är att gränsen ligger på 50 000–100 000 kr. Dock avgörs det vad du kan få efter du har ansökt. Bara för att ett kreditkort har upp till 100 000 kr, så innebär det inte automatiskt att du kan få denna summa i kredit.

Jämför olika kreditkort

För att du ska hitta rätt kreditkort för dig, fundera på vad det är du vill ha ut av ditt kort och vad som är viktigt för dig. Se sedan till att jämföra de olika alternativ som finns!

Skriv et svar